
Bookmakers Odds: typer odds og måter å beregne dem på
Hva er en betting faktor (odds)? Jo, det er en numerisk måte å vise sannsynligheten for en hendelse tatt i betraktning den subjektive meningen til bookmakeren. Ulike land bruker ulike former for å vise deres oddstilbud, og det skader ikke å vite forskjellene. Hvilke typer koeffisienter finnes, hva er dette og hvordan beregner du koeffisienten selv? La oss se nærmere på dette!
Det er vel viden kjent at forfedrene til moderne betting-selskaper i mange århundrer gjennomførte sine aktiviteter på nesten alle kontinenter, så de forskjellige måtene å presentere odds på var mange. Det finnes imidlertid kun tre hovedtyper av koeffisienter som brukes i dag: den engelske, den europeiske og den amerikanske. I denne artikkelen skal vi se litt nærmere på likheter og forskjeller mellom disse, så vel som fordeler og ulemper, så bli med oss videre!
Engelsk faktor
Det antas at fødestedet til bookmakere som uavhengige selskaper som spesialiserer seg på å ta imot bets i “industrielt volum” finnes i England. Derfor er det ganske logisk at dette landet har gitt bookmaker-verdenen sin egen type odds. Engelske koeffisienter er fortsatt ekstremt populære i vår tid, da de er mer tilpasset til britiske spillinstitusjoner, og fremdeles lojalt holder tradisjonene til sine forfedre i live.
Nesten alle moderne britiske bookmakere tilbyr som standard eksakte, engelske odds på linjen deres. Engelske koeffisienter benytter et brøkformat, som for eksempel 20/4. Dette anslaget viser forholdet mellom netto gevinster sammenlignet med størrelsen på innsatsen. Det betyr at netto gevinsten din (minus innsatsbeløpet) med en rate på 40 kr er 20 kr. Hvordan teller man en slik faktor? Det engelske anslaget 20/4 tilsvarer vanlig 6.0. For å oversette den engelske koeffisienten til den tradisjonelle desimalformen for oss, er det nødvendig å dele tallet i antall brøk med indikatoren i nevneren, og deretter med det mottatte tallet for å legge til en.
Eksempel: 20/4 q 20: 4 q 1 q 6.
Europeisk faktor
Europeiske odds kom frem i lyset da betting-virksomheten begynte å gradvis bevege seg fra Storbritannia til nabolandet Frankrike, fra hvor fenomenet raskt spredte seg utover hele Vest-Europa. Til å begynne med var det kun britiske betting-selskaper som fungerte i Vest-europeiske land. Etter en viss tid begynte imidlertid britene å møte verdige konkurrenter fra franske og tyske spillselskaper.
De fleste av de nye betting-selskapene syntes at beregningen, ved å bruke den engelske koeffisienten, var for vanskelig. Derfor ble den europeiske, eller, som det nå heter, desimalfaktoren født. I dag er den europeiske koeffisienten obligatorisk (men ikke alltid som standard) og presenteres av alle bookmakere I hele verden over, uten unntak. For mange av dem er dette den eneste som brukes. Den europeiske koeffisienten er skrevet i desimalform, da det er tradisjonelt for oss å bruke verdier som 2,0; 4.3 osv.
Hvordan finner du ut hva koeffisienten er? Hvis du tar størrelsen på innsatsen din og multipliserer den med koeffisienten, vil du få beløpet som bookmakeren vil måtte utbetale deg i tilfelle du vinner innsatsen.
Amerikansk faktor
De amerikanske oddsene er kanskje de som er vanskeligst å forstå, selv om du selvfølgelig vil bli vant til dem hvis du spiller odds i Amerika. Disse oddsene ble født i USA noen år etter at landet erklærte sin uavhengighet. Den amerikanske koeffisienten slo raskt rot i lokale betting-selskaper. Det viktigste kjennetegnet ved de amerikanske koeffisientene er tilstedeværelsen av “z” eller “-” -tegnet foran den digitale indikatoren. Dette tegnet hjelper deg med å bestemme hvilket lag som er favoritten. Status for favoritten er markert med “-” tegnet.
La oss prøve å bruke amerikanske oddstilbud og beregne koeffisienten med et eksempel. Ta oddsen på -105 (favorittlaget). Dette anslaget viser at for å oppnå en netto gevinst på 1000 kr, må du satse 1.050 kr. Tilsvarende til denne faktoren i det europeiske systemet er 1.095 kr.
La oss se på eksemplet med en positiv faktor (ikke-favorittlaget). La oss si at vi vil satse på koeffisienten 1.100 – som betyr at for å tjene 1.100 kr, må du satse 1.000 kr. Dette er det amerikanske systemet i et nøtteskall. I dag er det bare visse bookmakere som benytter seg av denne representasjonen av odds, og de vil også alltid tilby engelske og europeiske koeffisienter som et alternativ.